zabývá se strukturou, vlastnostmi a přeměnami látek, které tvoří živé organismy
látky tvořící živé organismy (lidské tělo)
- voda - 60%
- anorganické látky - 4%
- organické látky - 36%
-> lipidy=tuky, nukleové kyseliny, bílkoviny=proteiny, cukry-sacharidy
funkce vody v organismu
- roznáší/transportuje látky (živiny, ionty...)
- reaktant/produkt chemických reakcí
- prostředí pro chemické reakce
- rozpouštědlo
prvky tvořící organické sloučeniny
- uhlík, vodík, kyslík, dusík, fosfor, (síra, železo, vápník..)
SACHARIDY
= sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku
rozdělení
- jednoduché
- monosacharidy (1 základní stavební jednotka) - složené
- oligosacharidy (2-10 základních stavebních jednotek)
- polysacharidy (11 a více základních stavebních jednotek) - monosacharidy a oligosacharidy - cukry (jsou sladké)
funkce - význam sacharidů
- zdroj energie (glukóza)
- zásoba energie
- stavební látka rostlin
- průmyslové surovina (papír, lepidla, textil..)
1) Monosacharidy
- polyhydroxyaldehydy nebo polyhydroxyketony
rozdělení monosacharidů
a) podle počtu uhlíků
- hexózy - 6 uhlíků
- pentózy - 5 uhlíků
b) podle charakteristické skupiny
- aldózy .. skupina - CHO
- ketózy .. skupina - CO -
příklady
glukóza - aldohexóza
fruktóza - ketohexóza
vlastnosti monosacharidů
- bílé, pevné a sladké látky, karamelizují
- rozpustné ve vodě
- mají redukční účinky, lze je dokázat:
- Felingovým činidlem .. Cu2+ -> Cu2O / Cu
- Tollensovým činidlem .. Ag+ -> Ag
zástupci
D - glukóza (hroznový cukr)
- C6H12O6 - aldohexóza
- volně se vyskytuje v ovoci, v krvi
- tvoří většinu složených sacharidů
- vyrábí se ze škrobu - umělá výživa
- C6H12O6 -> 2CH3CH2OH + 2CO2
D - fruktóza (ovocný cukr)
- C6H12O6 - ketohektóza
- je obsažena v ovoci
- nejsladší cukr
D - ribóza
- C5H10O5 - aldohexóza
- součást nukleových kyselin
2. Disacharidy
oligosachridy, 2 základní stavební jednotky
vznik
- 2C6H12O6 -> H2O + C12H22O11
obecní vlastnosti
- bílé, pevné a sladké látky, karamelizují
- rozpustné ve vodě
- všechny nemají redukční účinky
zástupci
sacharóza (řepný v třtinový cukr)
- C12H22O11
- neredukující sacharid
- nejpoužívanější sacharid
- jeho součástí je sacharóda
laktóza (mléčný cukr)
- C12H22O11
- má redukční účinky
- je obsažena v mléce savců
- podléhá mléčnému kvašení -> vzniká kyselina mléčná (kyselé mléko, kyselé zelí)
maltóza (sladový cukr)
- C12H22O11
- je obsažena v ječmeni -> pivo (základ sladu)
- uměle se vyrábí ze škrobu -> sušenky atd..cukrovinky
3. Polysacharidy
vlastnosti
- neredukující makromoleulózní látky
- nejsou sladké
rozdělení podle funkce
a) stavební
b) zásobní
c) se zvláštní funkcí
zástupci
celulóza
- stavební látka pro rostliny
- nerozpustná, pro člověka nestravitelná, ale je součástí vlákniny->důležitá pro funkci střev
- užívá se k výrobě papíru, vaty, hedvábí..
chitin
- obsahují ho zvířata v krunýřích-želvy, korýši, krabi a v krovkách-brouci
- objevuje se i v houbách
- je nerozpustný
škrob
- zásoba energie pro rostliny
- má zásobní funkci v hlízách a plodech
- pro člověka je zdrojem energie - brambory, rýže
- využívá se na výrobu lepidel, glukózy, ethanolu (líh)..
glykogen
- zásobní látka živočichů (energie)
- ve svalech a jádrech
LIPIDY
-nejsou rozpustné ve vodě
Rozdělení:
-odvozené lipidy (nezmýdelnitelné-cholesterol, karoten, menthol)
-zmýdelnitelné->složené(fosfolipidy)
Jednoduché
- Vosky
-Triacylglyceroly: tuky, oleje
Vosky=estery vyšších mastných kyselin a vyššího jednosytného alkoholu
-látky velmi odolné, pro člověka nestravitelné
-včelí vosk, lanolin, v ovčí srsti
Výskyt a funkce: -rostliny: na listech a plodech, živočichové: v srsti, na krovkách, na peří-ochrana proti vodě
Triacyglyceroly
=estery glycerolu a vyšších mastných kyselin
-tuky-pevná látka, převažují nasycené mastné kyseliny
-oleje-kapalina, nenasycené mastné kyseliny
-výskyt a funkce: rostliny-v plodech a semenech(proti vysychání, rezerva, zdroj energie), živočichové-pod kůží- tepelná izolace, rezerva energie, rozpouštědla vitamínů, kolem orgánů-ochrana
Užití (jednoduchých) lipidů
-výroba svíček
-potravinářství
-kosmetika-masti
-výroba mýdla a glycerolu
Reakce:
1)hydrolíza
-zásaditá-výroba mýdla
-kyselá
2)žluknutí
-nitrobiální rozklad
-vznikají tzv. nižší mastné kyseliny, které zapáchají
3)zduřování
-přeměna vodíku v tuky
BÍLKOVINY
=makromolekulární látky-biopolymery, jejichž základní stavební jednotkou jsou kódové-L-alfa-AMK (aminokyseliny)-je jich 2l
-některé aminokyseliny se nazývají esenciální
-tělo je musí přijímat v potravě, neumí je vyrobit samo, jsou nepostradatelné
-aminokyseliny jsou k bílkovině vázány tzv. peptidovou vazbou – COOH+NH2- --> CO-NH- + H2O
-funkce:
- stavební (svaly, vlasy, nehty, chrupavky)
-hormonní (hormony-koordinují chody v organismu)
-enzymní (ochranná funkce- nemoce)
-transportní
-denaturace- změna prostorového uspořádání vlákna bílkovin, má za následek ztrátu biologické aktivity
-je způsobena:
-vysokou teplotou,
-soli těžkých kovů
-kyseliny, zásady
-pronikavé záření7
-význam: usmrcování škodlivých látek