Biochemie

Napsal Eldorado (») 11. 5. 2014 v kategorii 4.A GR, přečteno: 1954×

zabývá se strukturou, vlastnostmi a přeměnami látek, které tvoří živé organismy

látky tvořící živé organismy (lidské tělo)

  • voda - 60%
  • anorganické látky - 4%
  • organické látky - 36%
    -> lipidy=tuky, nukleové kyseliny, bílkoviny=proteiny, cukry-sacharidy

funkce vody v organismu

  • roznáší/transportuje látky (živiny, ionty...)
  • reaktant/produkt chemických reakcí
  • prostředí pro chemické reakce
  • rozpouštědlo

prvky tvořící organické sloučeniny

  • uhlík, vodík, kyslík, dusík, fosfor, (síra, železo, vápník..)

SACHARIDY

= sloučeniny uhlíku, vodíku a kyslíku

rozdělení

  • jednoduché
    - monosacharidy (1 základní stavební jednotka)
  • složené
    - oligosacharidy (2-10 základních stavebních jednotek)
    - polysacharidy (11 a více základních stavebních jednotek)
  • monosacharidy a oligosacharidy - cukry (jsou sladké)

funkce - význam sacharidů

  • zdroj energie (glukóza)
  • zásoba energie
  • stavební látka rostlin
  • průmyslové surovina (papír, lepidla, textil..)

1) Monosacharidy

- polyhydroxyaldehydy nebo polyhydroxyketony

rozdělení monosacharidů

a) podle počtu uhlíků

  • hexózy - 6 uhlíků
  • pentózy - 5 uhlíků

b) podle charakteristické skupiny

  • aldózy .. skupina - CHO
  • ketózy .. skupina - CO -

příklady

glukóza - aldohexóza

fruktóza - ketohexóza

vlastnosti monosacharidů

  • bílé, pevné a sladké látky, karamelizují
  • rozpustné ve vodě
  • mají redukční účinky, lze je dokázat:
    - Felingovým činidlem .. Cu2+ -> Cu2O / Cu
    Tollensovým činidlem .. Ag-> Ag

zástupci

D - glukóza (hroznový cukr)

  • C6H12O- aldohexóza
  • volně se vyskytuje v ovoci, v krvi
  • tvoří většinu složených sacharidů
  • vyrábí se ze škrobu - umělá výživa
  • C6H12O-> 2CH3CH2OH + 2CO2

D - fruktóza (ovocný cukr)

  • C6H12O- ketohektóza
  • je obsažena v ovoci
  • nejsladší cukr

D - ribóza

  • C5H10O- aldohexóza
  • součást nukleových kyselin

2. Disacharidy

oligosachridy, 2 základní stavební jednotky

vznik

  • 2C6H12O-> H2O + C12H22O11

obecní vlastnosti

  • bílé, pevné a sladké látky, karamelizují
  • rozpustné ve vodě
  • všechny nemají redukční účinky

zástupci

sacharóza (řepný v třtinový cukr)

  • C12H22O11
  • neredukující sacharid
  • nejpoužívanější sacharid
  • jeho součástí je sacharóda

laktóza (mléčný cukr)

  • C12H22O11
  • má redukční účinky
  • je obsažena v mléce savců
  • podléhá mléčnému kvašení -> vzniká kyselina mléčná (kyselé mléko, kyselé zelí)

maltóza (sladový cukr)

  • C12H22O11
  • je obsažena v ječmeni -> pivo (základ sladu)
  • uměle se vyrábí ze škrobu -> sušenky atd..cukrovinky

3. Polysacharidy

vlastnosti

  • neredukující makromoleulózní látky
  • nejsou sladké

rozdělení podle funkce

a) stavební

b) zásobní

c) se zvláštní funkcí

zástupci

celulóza 

  • stavební látka pro rostliny
  • nerozpustná, pro člověka nestravitelná, ale je součástí vlákniny->důležitá pro funkci střev
  • užívá se k výrobě papíru, vaty, hedvábí..

chitin

  • obsahují ho zvířata v krunýřích-želvy, korýši, krabi a v krovkách-brouci
  • objevuje se i v houbách
  • je nerozpustný

škrob

  • zásoba energie pro rostliny
  • má zásobní funkci v hlízách a plodech
  • pro člověka je zdrojem energie - brambory, rýže
  • využívá se na výrobu lepidel, glukózy, ethanolu (líh)..

glykogen

  • zásobní látka živočichů (energie)
  • ve svalech a jádrech

LIPIDY

-nejsou rozpustné ve vodě

Rozdělení:

-odvozené lipidy (nezmýdelnitelné-cholesterol, karoten, menthol)

-zmýdelnitelné->složené(fosfolipidy)

Jednoduché

- Vosky

-Triacylglyceroly: tuky, oleje

Vosky=estery vyšších mastných kyselin a vyššího jednosytného alkoholu

-látky velmi odolné, pro člověka nestravitelné

-včelí vosk, lanolin, v ovčí srsti

Výskyt a funkce: -rostliny: na listech a plodech, živočichové: v srsti, na krovkách, na peří-ochrana proti vodě

Triacyglyceroly

=estery glycerolu a vyšších mastných kyselin

-tuky-pevná látka, převažují nasycené mastné kyseliny

-oleje-kapalina, nenasycené mastné kyseliny

-výskyt a funkce: rostliny-v plodech a semenech(proti vysychání, rezerva, zdroj energie), živočichové-pod kůží- tepelná izolace, rezerva energie, rozpouštědla vitamínů, kolem orgánů-ochrana

Užití (jednoduchých) lipidů

-výroba svíček

-potravinářství

-kosmetika-masti

-výroba mýdla a glycerolu

Reakce:

1)hydrolíza

-zásaditá-výroba mýdla

-kyselá

2)žluknutí

-nitrobiální rozklad

-vznikají tzv. nižší mastné kyseliny, které zapáchají

3)zduřování

-přeměna vodíku v tuky

BÍLKOVINY

=makromolekulární látky-biopolymery, jejichž základní stavební jednotkou jsou kódové-L-alfa-AMK (aminokyseliny)-je jich 2l

-některé aminokyseliny se nazývají esenciální

-tělo je musí přijímat v potravě, neumí je vyrobit samo, jsou nepostradatelné

-aminokyseliny jsou k bílkovině vázány tzv. peptidovou vazbou – COOH+NH2- --> CO-NH- + H2O

-funkce:

 - stavební (svaly, vlasy, nehty, chrupavky)

 -hormonní (hormony-koordinují chody v organismu)

 -enzymní (ochranná funkce- nemoce)

 -transportní

-denaturace- změna prostorového uspořádání vlákna bílkovin, má za následek ztrátu biologické aktivity

 -je způsobena:

  -vysokou teplotou, 

  -soli těžkých kovů

  -kyseliny, zásady

  -pronikavé záření7

-význam: usmrcování škodlivých látek

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a pět